The Welfare Effects of Rising Imported Food Prices in Iran

Document Type: Research Paper

Authors

Department of Agricultural Economics, Shiraz University, Shiraz, Iran.

Abstract

Food products account for a significant amount of the Iranian imports. Despite the rising prices of food products over the last two decades, their imports have been increasing too. In this study import demand of the main imported food products is empirically analyzed using Quadratic AIDS. Welfare impacts are measured using compensated variation. The results indicate that all products, except tea and cheese are own price inelastic. In general, price response of food imports is found low. Rising prices of the products as high as their trend over the last two decades has resulted in an annual welfare loss of 2.2 percent.

Keywords


Article Title [Persian]

اثرات رفاهی افزایش قیمت مواد غذایی وارداتی ایران

Authors [Persian]

  • زکریا فرج زاده
  • عبدالکریم اسماعیلی
بخش اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
Abstract [Persian]

مواد غذایی سهم قابل‌توجهی از واردات ایران را تشکیل می­دهند. علیرغم افزایش قیمت مواد غذایی در دو دهه اخیر، واردات آن‌ها نیز همواره رو به افزایش بوده است. در این مطالعه تقاضای واردات محصولات غذایی مهم ایران با استفاده از الگوی QAIDS تحلیل‌شده است. اثرات رفاهی برحسب معیار CV اندازه‌گیری شده است. نتایج به‌دست‌آمده نشان داد تقاضای تمام محصولات غذایی منتخب به‌جز چای و پنیر نسبت به قیمت خودی بی کشش است. به‌طورکلی واکنش تقاضای محصولات در مقابل قیمت آن‌ها پایین ارزیابی شد. همچنین یافته­ها نشان داد افزایش قیمت محصولات منتخب با نرخی مشابه آنچه در دو دهه گذشته رخ‌داده است، منجر به زیان رفاهی سالانه معادل 2/2 درصد می‌شود.

Keywords [Persian]

  • تقاضای واردات
  • QAIDS
  • اثرات رفاهی
  • غذا
  • ایران